Bauda

I 1940 etablerte brødrene Finn Erik og Per Dahl sammen med Arne Baumann selskapet F.E Dahl & Co AS, senere Bauda AS, hvor formålet var å drive import og salg av biler, primært Skoda.

I 1964 importerte selskapet via den danske Toyota importøren, de første Toyotaene til Norge.

I 1973 fikk selskapet direkte importørkontrakt for Norge med Toyota, og Skoda virksomheten ble gradvis avviklet.

Med en etter hvert landsdekkende forhandlerorganisasjon, under ledelse av Per Baumann, sønn av grunnlegger Arne Baumann, ble Toyota markedsledende på siste halvdel på 80-tallet – en posisjon Toyota har beholdt siden.

Parallelt med selskapets arbeid med å gjøre Toyota ledende i det norske markedet, utviklet selskapet forhandlervirksomheten sin i Stor-Oslo videre. I 1982 ble import- og bilforhandlervirksomheten splittet i hvert sitt selskap med base i henholdsvis Drammen     (F.E Dahl & Co AS) og Oslo (F.E Dahl Detalj AS).

I 1991 solgte familien Dahl sin aksjepost på 40 % til Toyota, og Bauda AS har siden da vært eid av familien Baumann (60 %) og Toyota (40 %). Importselskapet endret på samme tid navn til Toyota Norge AS.

I 2004 solgte Bauda AS sitt datterselskap, Toyota Norge AS, til Toyota, og har siden det utelukkende drevet forhandlervirksomhet av Toyota og Lexus, samt eiendomsvirksomhet relatert til sine bilbutikker.

Bauda konsernet er per nå med sine 7 selskaper og ca. 750 medarbeidere, lokalisert på 19 geografiske avdelinger i Oslo, Viken (tidligere Akershus, Buskerud og Østfold) og Kristiansand. Bauda er Norges største Toyota og Lexus forhandler og en betydelig aktør i norsk bilbransje.

Les mer på Bauda.no